Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍
Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍

Tandhygien, Tandvård och Munhälsa för Hundar

Varför är god tandhygien avgörande för min hund? 

God tandhygien är inte bara viktig för att hålla din hunds leende vackert, utan det är avgörande för deras övergripande välbefinnande. Tandproblem kan leda till allvarligare hälsoproblem, inklusive hjärt-, lever- och njursjukdomar, på grund av bakterier från munnen som sprids till resten av kroppen. En välskött mun bidrar till att förebygga dessa problem och säkerställer att din hund kan njuta av mat, lek och livet till fullo utan smärta eller obehag.

Du hittar mer information och produkter här: 

https://svensktdjurtillskott.se/collections/tandvard-plack-och-tandsten-hos-hunden

Vad är den absolut viktigaste åtgärden för min hunds tandhälsa? 

Den mest avgörande åtgärden för att upprätthålla din hunds tandhälsa är utan tvekan regelbunden och korrekt tandborstning. Detta tar bort plack innan det hinner hårdna till tandsten hos hunden, som är mycket svårare att avlägsna och kan leda till tandköttssjukdomar. Att borsta tänderna dagligen minskar inte bara risken för tandproblem men bidrar också till att upprätthålla fräsch andedräkt och förhindrar att bakteriella infektioner tar sig in i blodomloppet.

När bör jag börja med tandborstning för min hund? 

Att introducera tandborstning tidigt i din hunds liv, helst som valp, är nyckeln till långsiktig tandhälsa. Detta hjälper dem att bli bekväma med rutinen och ser till att tandborstning blir en naturlig del av deras dagliga vård. Om din hund är äldre och inte vant sig vid tandborstning än, är det aldrig för sent att börja. Nyckeln till framgång ligger i tålamod och gradvis introduktion.

Hur ofta ska min hunds tänder borstas? 

Daglig tandborstning är viktigt för att förebygga plack och tandsten, samt för att minimera risken för tandköttssjukdomar. Om det inte är möjligt att borsta tänderna varje dag, sträva efter att göra det så ofta som möjligt. Regelbundenhet är avgörande, och även några få dagar per vecka kan göra en stor skillnad jämfört med ingen tandborstning alls.

Kosttillskott för tandvård: Algernas fördelar

Det finns många olika typer av tillskott för hundens mun och tänder. Att integrera alger som ett kosttillskott i din hunds diet kan vara en effektiv metod för att främja bättre tandhälsa. Alger är rika på essentiella näringsämnen, såsom klorofyll, antioxidanter, och omega-3-fettsyror, vilka alla bidrar till att bekämpa plack och tandsten, samtidigt som de förbättrar tandköttets hälsa. Klorofyllen i alger har specifikt antibakteriella egenskaper som motverkar dålig andedräkt och hjälper till att hålla munnen ren. För att dra nytta av algernas hälsofördelar kan du enkelt införliva alger i din hunds kost genom att strö över torkade alger i pulverform på maten eller använda särskilda tillskott berikade med alger. Det är dock viktigt att välja produkter av hög kvalitet för att undvika föroreningar och att konsultera med en veterinär innan du introducerar nya tillskott i din hunds kost.

Du hittar vårt tillskott mot tandsten och plack hos hunden här: 

https://bestpet.se/products/smile-kosttillskott-for-mun-och-tander

Behöver jag en speciell tandborste för min hund? 

Användning av en tandborste designad specifikt för hundar är att föredra eftersom dessa borstar är anpassade efter hundens munstruktur. De finns i olika storlekar och former för att passa allt från små till stora raser, vilket gör tandborstningen effektivare och mer behaglig för din hund. Det finns även fingerborstar som kan vara ett bra alternativ för hundar som är känsliga för en traditionell tandborste.

Hur ska jag använda tandkräm för hundar? 

Välj en tandkräm som är speciellt framtagen för hundar och som är säker att svälja, eftersom hundar inte kan spotta ut tandkrämen som människor. Dessa tandkrämer kommer ofta i smaker som är tilltalande för hundar, vilket kan göra tandborstningsprocessen enklare och mer njutbar för dem. En liten mängd tandkräm är allt som behövs för varje borstningstillfälle.

Hur ofta bör jag byta min hunds tandborste? 

För att säkerställa att tandborstningen förblir effektiv, rekommenderas det att byta ut din hunds tandborste var tredje månad eller när du märker tecken på slitage. En sliten tandborste rengör inte tänderna lika effektivt och kan även skada ditt husdjurs tandkött om borsten blir för grov.

Kan tuggodis ersätta tandborstning för min hund? 

Medan tuggodis kan bidra till att hålla din hunds tänder renare genom att skrubba bort plack och massera tandköttet, är de inte ett substitut för tandborstning. Tuggodis är ett utmärkt komplement till den dagliga tandvården men bör inte ses som den enda metoden för att upprätthålla god munhygien.

Måste alla hundraser borsta sina tänder? 

Ja, oavsett ras, storlek eller ålder, behöver alla hundar regelbunden tandvård. Vissa raser kan vara mer benägna att utveckla tandproblem och kan därför behöva extra uppmärksamhet, men grundprincipen om regelbunden tandvård gäller för alla hundar.

Påverkar fodret min hunds tandhälsa? 

Kvaliteten på ditt husdjurs foder har en direkt inverkan på deras tandhälsa. Torrfoder, särskilt de som är utformade för att främja tandhälsa, kan hjälpa till att minska plack och tandsten genom den mekaniska skrapeffekten när hunden tuggar. Våtfoder kan ibland bidra till tandproblem eftersom det är lättare för det att fastna mellan tänderna och skapa en miljö där bakterier kan frodas.

Är belöningsgodis dåligt för min hunds tänder? 

Det beror på vilken typ av belöningsgodis du väljer. Vissa godisar kan faktiskt främja god tandhälsa genom att hjälpa till att rengöra tänderna och massera tandköttet. Sök efter belöningsgodis som är utformat för att stödja tandhälsan och undvik de som är höga i socker eller som kan bidra till plackbildning.

Hur anpassar jag tandvården efter min hunds ålder?

Tandvårdsrutiner bör anpassas efter din hunds ålder och specifika behov. Valpar och unga hundar kan ha mer energi och tålamod för längre tandborstningssessioner, medan äldre hundar kan behöva mer försiktighet och kanske till och med professionella rengöringar för att hantera åldersrelaterade tandproblem.

Är det för sent att börja med tandborstning om min hund är äldre? 

Det är aldrig för sent att börja med god tandvårdspraxis. Även om din hund är äldre, kan introduktion av tandborstning göra en betydande skillnad för deras munhälsa och övergripande välbefinnande. Börja långsamt och var tålmodig, och du kommer snart att se fördelarna.

Hur får jag min hund att acceptera tandborstning? 

Att få din hund att acceptera tandborstning kan ta tid och kräver tålamod. Börja med att låta din hund bekanta sig med tandborsten och tandkrämen utan att faktiskt borsta. Använd positiv förstärkning, som beröm och belöningar, för att skapa positiva associationer med tandborstningen. Gradvis kan du börja borsta några tänder åt gången tills din hund känner sig bekväm med hela processen.

Att upprätthålla din hunds tandhälsa är en viktig del av deras övergripande vård. Genom att följa dessa råd och rekommendationer kan du hjälpa till att förebygga tandproblem och säkerställa att din hund förblir lycklig och frisk genom hela sitt liv.

FAQs

 • Vad är det absolut viktigaste jag som djurägare kan göra för att ta hand om min hunds tänder? Regelbunden tandborstning är det viktigaste steget.

 • När ska man börja med tandborstning på sin hund? Så tidigt som möjligt, helst när de är valpar.

 • Hur ofta bör man borsta hundens tänder? Dagligen för bästa resultat.

 • Finns det speciella tandborstar för hundar eller kan jag använda vilken som helst? Använd en tandborste designad för hundar.

 • Ska man använda tandkräm och i så fall hur mycket? Ja, använd en liten mängd hundtandkräm.

 • Hur ofta bör man byta tandborste? Var tredje månad eller vid tecken på slitage.

 • Hur fungerar tuggstix och kan de ersätta eller komplettera tandborstning? De kan komplettera men inte ersätta tandborstning.

 • Behöver alla hundraser borsta sina tänder? Ja, alla raser kan dra nytta av regelbunden tandborstning.

 • Spelar det någon roll för tänderna vilket foder hunden äter? Ja, kvaliteten på fodret kan påverka tandhälsan.

 • Är det ok att använda belöningsgodis? Ja, men välj godis som främjar god tandhälsa.

 • Påverkar hundens ålder hemskötseln av tänderna? Ja, äldre hundar kan behöva mer regelbunden tandvård.

 • Kan det bli för sent att börja borsta tänderna? Nej, det är aldrig för sent att börja.