Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍
Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍

Blötfoder: Fördelar, nackdelar och vad det är?

Blötfoder är en typ av hundmat som har ett högre fuktinnehåll än torrfoder och vanligtvis kommer i burkar, påsar eller folieförpackningar. Blötfoder är oftast tillverkat av en blandning av kött, grönsaker, spannmål och andra ingredienser, samt en del vätska för att ge en mer "stuvad" konsistens.


Fördelar med blötfoder:

  • Högre fuktinnehåll: Det höga fuktinnehållet i blötfoder kan hjälpa hundar som inte dricker tillräckligt med vatten eller har njurproblem, eftersom det bidrar till att öka deras totala vätskeintag.
  • Smakligt och aptitligt: Många hundar tycker att blötfoder är mer aptitligt än torrfoder, vilket kan vara särskilt användbart för kräsna hundar eller hundar med aptitlöshet.
  • Lättare att smälta: För vissa hundar, särskilt äldre hundar och hundar med matsmältningsproblem, kan blötfoder vara lättare att smälta än torrfoder.

Nackdelar med blötfoder:

  • Kortare hållbarhet: Efter att en förpackning blötfoder öppnats har det en kort hållbarhet och måste förvaras i kylskåp. Detta kan vara mindre praktiskt än torrfoder, som har en lång hållbarhet och inte kräver kylförvaring.
  • Högre kostnad: Generellt sett är blötfoder dyrare per portion än torrfoder, vilket kan vara en nackdel för hundägare med en begränsad budget.
  • Mindre tandrengörande effekt: Eftersom blötfoder inte har samma mekaniska rengöringseffekt som torrfoder, kan det bidra mindre till att minska plack och tandsten på hundens tänder. Det är viktigt att komplettera med tuggmaterial eller tandborstning för att upprätthålla god munhygien.

När du väljer blötfoder för din hund är det viktigt att titta på innehållsförteckningen och näringsinformationen. Undvik foder med billiga fyllnadsmedel, obestämda köttprodukter och konstgjorda tillsatser. Se till att fodret uppfyller rekommenderade näringsnivåer för din hunds ålder, ras och aktivitetsnivå, och konsultera oss om du är osäker på vilket foder som är bäst för din hunds individuella behov.

Torrfoder: Fördelar, nackdelar och vad det är?
Vilket foder ska du välja?