Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍
Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍

Introduktion till kattfoder

Att mata din katt med rätt foder är avgörande för dess hälsa och välbefinnande. Men med en så stor variation av kattfoder på marknaden kan det vara svårt att veta vilken typ som passar just din katt bäst. Nedan går vi igenom de mest vanliga typerna av kattfoder: torrfoder, blötfoder, råfoder och hemlagat foder, samt ger en guide till hur du väljer det mest lämpliga alternativet för din katt.

Torrfoder

Torrfoder är en populär typ av kattfoder på grund av dess bekvämlighet och långvariga hållbarhet. Det kommer oftast i form av kibble och innehåller vanligtvis en mix av protein, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Torrfoder bidrar till kattens tandhälsa genom att minska plackbildning och tandsten. Det är dock viktigt att komma ihåg att många katter får i sig för lite vätska, och torrfoder kan bidra till detta problem. Det är alltid viktigt att se till att din katt har tillgång till färskt vatten.

Perfekt för: Katter som spenderar mycket tid ensamma hemma, då torrfoder kan lämnas framme under längre tid utan att förstöras.

Blötfoder

Blötfoder innehåller mer vätska än torrfoder och kan hjälpa till att hålla din katt hydrerad. Det är särskilt bra för katter som inte dricker mycket vatten. Blötfoder är också oftast mer näringsrikt än torrfoder och kan vara mer tilltalande för katter tack vare dess doft och textur. Nackdelen är att det kan vara mindre praktiskt eftersom det har en kortare hållbarhetstid och måste förvaras i kylskåp efter att det har öppnats.

Perfekt för: Äldre katter eller katter med njurproblem, som behöver extra vätska i sin kost. Även kattungar kan ha nytta av blötfoder då det är lättare att äta.

Råfoder

Råfoder, även känd som BARF-diet (Biologically Appropriate Raw Food), innebär att mata katten med råa ingredienser, oftast kött och inälvor. Anhängare av råfoder hävdar att det är mer naturligt för katten och kan leda till förbättrad pälskvalitet, minskad fetma och bättre tandhälsa. Det är dock viktigt att notera att råfoder kan medföra risker, såsom bakterieinfektioner och brist på nödvändiga näringsämnen om det inte hanteras och balanseras korrekt.

Perfekt för: Aktiva katter som behöver mycket protein i sin diet. Men det är absolut nödvändigt att du rådgör med en veterinär innan du påbörjar denna typ av diet.

Hemlagat foder

Att laga din katts foder själv ger dig full kontroll över vad den äter. Du kan skräddarsy kosten efter kattens specifika behov och undvika oönskade tillsatser. Det kräver dock tid, engagemang och noggrannhet för att säkerställa att din katt får alla nödvändiga näringsämnen.

Perfekt för: Kattägare som har tid och kunskap att skapa en balanserad kost för sina katter och som vill ha total kontroll över vad deras katt äter.

Alla dessa typer av kattfoder har sina för- och nackdelar, och vilken typ som passar din katt bäst beror på dess specifika behov, preferenser och din livsstil. Kom ihåg att det alltid går att rådgöra med oss om du är osäker. 

Varför bra foder till katten är så viktigt
Kattfoder guiden