Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍
Välkommen till butiken för din fyrbenta vän 🤍

Tandvård för katter

Oral hälsa är en kritisk aspekt av din katts välbefinnande, men det är en aspekt som ofta förbises av många kattägare. Regelmässig tandvård kan bidra till att förebygga problem som plack, tandsten, tandköttsinflammation och tandlossning, vilka alla kan leda till betydande obehag och allvarliga hälsoproblem för din älskade katt.

Betydelsen av Tandvård för Katter

Tandproblem är inte bara smärtsamma för din katt, de kan också leda till allvarligare hälsoproblem. Bakterier från plack och tandsten kan sprida sig till kattens blodbanan och påverka organ som hjärtat, lungorna och njurarna.

 

Daglig Tandborstning

  • Idealiskt sett bör du borsta din katts tänder dagligen med en tandborste designad för katter och tandkräm som är säker för dem att svälja. Det kan ta tid för din katt att vänja sig vid tandborstning, så börja långsamt och var tålmodig.

Tandvård Leksaker och Godis

  • Tandvårdleksaker och godis kan också hjälpa till att hålla din katts tänder rena genom att skrapa bort plack och stimulera salivproduktionen, vilket hjälper till att skölja bort matrester och bakterier. Det finns flera produkter på marknaden, så titta runt för att hitta de som din katt föredrar.

Professionell Tandvård

  • Ibland kommer din katt att behöva professionell tandvård hos veterinären. Detta kan inkludera en djup rengöring under narkos, röntgenbilder för att kontrollera underliggande problem, och i vissa fall tandextraktioner.

Förebyggande Åtgärder

  • Kost är en annan viktig faktor i din katts orala hälsa. Torrfoder kan hjälpa till att rengöra din katts tänder eftersom krossning av torrfoderbitar kan skrapa bort plack, medan våtfoder kan leda till snabbare plackuppbyggnad.

Slutligen, regelbundna veterinärkontroller är avgörande för att upptäcka och behandla eventuella tandproblem tidigt. Veterinären kan ge dig råd om den bästa tandvårdsrutinen för din specifika katt och dess behov. Med rätt uppmärksamhet och vård kan du hjälpa din katt att behålla en hälsosam mun och leva ett längre, lyckligare liv.

Kastrering av katter
Vanliga kattsjukdomar